Agenda

Datum : 21 / jan / 2017
Tijd : 20:00

Adres : Azalealaan 4, Waalre
Tel : 06 536 526 46
Contactpersoon: Annemiek van Nijnanten - concertfransvantuijl@gmail.com

Atriumtrio, Nieuwjaarsconcert

Waalre

Jubileumconcert: Dit jaar bestaat het Atriumtrio 15 jaar!

Deze avond zal het Atriumtrio, bestaande uit violiste Eveline Trap, cellist Nico Trap en pianist Frans van Tuijl, voor u optreden op ons podium in Waalre.

atriumtrio1

Het Atriumtrio zal voor u spelen:

  • J.N. Hummel: Pianotrio in G major, opus 35
  • A.S. Arensky: Pianotrio Nr.1 in d-kleine terts op.32

Hummel was een leerling van Mozart en een veelbelovend talent. Net als zijn leermeester, was Hummel ook een wonderkind, en was Mozart zo onder de indruk van de jonge Hummel dat de grote meester hem gratis les gaf. Hij ontwikkelde een virtuoze techniek op de piano, die er voor zorgde dat hij als een geliefd en zeer gewaardeerd pianist en componist werd gezien. Hummels pianotrio’s zijn geschreven in de klassieke Weense stijl. Deze pianotrio’s werden gecomponeerd in de jaren 90 van de achttiende eeuw, een tijd van revolutie en de Napoleontische oorlogen, kortom met grote omwentelingen in het hele Europese continent. Deze onrust is duidelijk waar te nemen in de voor die tijd zeker experimentele muziek van Hummel.

Anton Stepanovich Arensky werd geboren in Novgorod op 12 juli 1861. Zijn vader was cellist en zijn moeder pianiste. Zij gaf hem zijn eerste pianolessen. Toen hij nog maar negen was, had hij al enkele liederen en pianowerkjes gecomponeerd. Toen de familie naar Sint-Petersburg verhuisde, ging Arensky voortstuderen aan het conservatorium in 1879. Hij kreeg er onder meer compositieles van Rimsky-Korsakov. Na het voltooien van zijn studies, ging hij naar het conservatorium van Moskou als harmonie- en contrapuntleraar.
Anton Arensky’s stijl onderging vele invloeden: Chopin, Tchaikovsky, Mendelssohn. Vreemd genoeg ondervond hij weinig of geen invloed van zijn leraar Rimsky-Korsakov. Hij componeerde een aantal pianoconcerti waarin Chopins stijl onder de vorm van subtiele versieringen en zangerige melodieën duidelijk hoorbaar is.

Hij schreef ook nog enkele opera’s, twee symfonieën, een vioolconcerto, twee strijkkwartetten, een pianokwintet en een pianotrio.

De entreeprijs bedraagt € 17,50 p.p. incl. koffie/thee en Nieuwjaars-toast. Na de voorstelling kunt u nader kennismaken met de musici en toasten wij graag met u op het Nieuwe Jaar.

Inloop (na aanmelding) vanaf 19.30u